• Ελληνικα
  • Αγγλικα
  • Ιταλικα

Δημοφιλή

Τί να δω στα Κύθηρα;

Τί θα κάνω στα Κύθηρα;

Πού θα μείνω;

Ξενοδοχεία στα Κύθηρα

Δες αναλυτικά το κάθε ξενοδοχείο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια

Δωμάτια & Διαμερίσματα σε όλο το νησί

Σπίτια & Βίλες

Παραδοσιακοί Ξενώνες

Ετοιμάζεις ταξίδι;

Δρομολόγια Πλοίων

Δες τα δρομολόγια του Πορφυρούσα & του Aqua Jewel

Δρομολόγια Αεροπλάνου

Olympic Air - Aegean & της Sky Express

Εισιτήρια για τα Κύθηρα

Κλείσε τα εισιτήρια σου & κέρδισε χρόνο και χρήμα!!!

Χρήσιμα για το ταξίδι

Κύθηρα

Ναός Αφροδίτης

Τελικά που γεννήθηκε η πανέμορφη αρχαία θεά Αφροδίτη και που είναι ο ναός της Αφορδίτης; Εμείς έχουμε πάρα πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι γεννήθηκε στα Κύθηρα και έχουμε και πολλά στοιχεία για να το υποστηρίξουμε! Σε ένα από τα ποιο αμφιθεατρικά σημεία του νησιού σε υψόμετρο 253μ. βρίσκεται το βουνό Παλαιόκαστρο. Τρία χιλιόμετρα μακριά από την παραθαλάσσια περιοχή της Σκάνδειας, είχε χτιστεί ο αρχαίος ναός της Αφροδίτης!

Το Παλαιόκαστρο απλώνετε σε μια έκταση 145 στρεμμάτων και κατά τον Θουκυδίδη σε αυτήν την περιοχή ήταν κτισμένα τα “Άνω Κύθηρα”. Στην κορυφή του βουνού είναι χτισμένη η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού η οποία ανήκει στον 7ο μ.Χ.αιώνα. Γύρο από αυτήν είναι φυτεμένα στο έδαφος κολώνες και δωρικά κιονόκρανα από τον αρχαίο ναό της Αφροδίτης! Εσωτερικά και εξωτερικά παρατηρούμε λείψανα από το αρχαιότατο και σεμνότατο ιερό της Αφροδίτης. Τα λείψανα είναι χρονολογούμενα από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Οι πώρινες κολώνες του ναού άλλες είναι ολόκληρες και άλλες μισές. Υπάρχουν επίσης πώρινα αρχαϊκά κιονόκρανα, μερικοί πώρινοι ογκόλιθοι και μέρος ενός επιστήλιου.

Ο Σλήμαν για τον ναό της Αφροδίτης

Ο διάσημος αρχαιολόγος Σλήμαν που επισκέφθηκε τα Κύθηρα στο τέλος του περασμένου αιώνα. Διατύπωσε τη γνώμη ότι ο ναός της Αφροδίτης, ο οποίος θα παράκμασε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και σιγά σιγά εξαφανίσθηκε μαζί με το ξόανο της θεάς, θα πρέπει να βρισκόταν στο ίδιο σημείο ή κάπου εκεί κοντά. Σε απόσταση 400 μέτρων δυτικά από την εκκλησία του αγίου Κοσμά, σε μια τοποθεσία ονομαζόμενη “Κολώνες” ήταν μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα δυο όρθιες κολώνες από τον αρχαίο ναό. Το Παλαιόκαστρο, που το σημάδεψαν 3 πολιτισμοί. Ο αρχαίος ελληνικός, ο χριστιανικός και ο νεότερος λαϊκός πολιτισμός, γνώρισε καταστροφές, λεηλασίες, βαρβαρικές επιδρομές και κουρσάρικη βία.

Ο σημερινός επισκέπτης του Παλαιόκαστρου σκοντάφτει διαρκώς σε πώρινους ογκόλιθους. Μικρά κολωνάκια και άλλα διάφορα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού, εντοιχισμένα σε πανέμορφους αγροτικούς οικίσκους που είναι στη γύρω περιοχή. Υπάρχει επίσης εκεί ένα αρχαίο πηγάδι με πώρινο στόμιο. Ένας από τους περιηγητές που πέρασαν από τα Κύθηρα ο Nicobey διηγείται πως εκεί υπήρχε το άγαλμα της ωραίας Ελένης που μετά μεταφέρθηκε στην Βενετία. Διηγείται ακόμη πως υπήρχε μια παράδοση σύμφωνα με την οποία εδώ χάρηκε ο Πάρης τον έρωτά του με την Ελένη μετά την απαγωγή της. Ακόμη πως εκεί υπήρχε κάστρο του Μενελάου και ένας τετράγωνος πύργος.

Η γέννηση της Αφρδίτης

Σύμφωνα με τον μύθο της γέννησης της Αφροδίτης, όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, τα πέταξε στη θάλασσα. Καθώς τα κύματα έσπρωχναν τη ματωμένη σάρκα μία εδώ και μία εκεί, σχηματίστηκε ένας άσπρος αφρός γύρω της, που σιγά σιγά έπαιρνε μορφή γυναίκας. Όταν ο αφρός ταξιδεύοντας άραξε στην Κύπρο, στα ακρογιάλια της Πάφου, η γυναίκα βγήκε στη στεριά. Έτσι γεννήθηκε μια Θεά πανέμορφη, που την είπαν Αφροδίτη, επειδή είχε βγει από τον αφρό. Ειπώθηκε και Αναδυομένη, επειδή αναδύθηκε από τα κύματα και Κυπρίς ή Κυπρογένεια. Επειδή στην Κύπρο πρωτοπάτησε το πόδι της στεριά. Τέλος ειπώθηκε και Κυθέρεια, επειδή λέει ο αφρός, πριν αράξει στην Κύπρο, είχε περάσει μπροστά από τα Κύθηρα.

Προηγούμενο άρθροΓέφυρα Κατουνίου
Επόμενο άρθροΜινωικό Ιερό Κορυφής

Δες επίσης